Zdrowie┼╗ywienie

Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić?

Co się stało, że pszenica zaczęła nam szkodzić?
Market GIOCO. Tw├│j Sklep Ze Zdrow─ů ┼╗ywno┼Ťci─ů

Pszenica przesta┼éa by─ç dla nas przyjazna. Doprowadzi┼éa do tego nasza ludzka, cywilizowana dzia┼éalno┼Ť─ç ostatnich kilkudziesi─Öciu lat. Hybrydyzacja i krzy┼╝owanie powoduj─ů, ┼╝e ro┼Ťlina ma nisk─ů ┼éodyg─Ö, jest odporna na susz─Ö, grzyby i owady, a tak┼╝e daje du┼╝e plony o jak najwi─Ökszej zawarto┼Ťci glutenu. W ten spos├│b dogadza si─Ö rolnikom, piekarzom i jak czas pokaza┼é ÔÇô tak┼╝e lekarzom i grabarzom.
Nie konsumentowi!

W wyniku powy┼╝ej opisanych zabieg├│w pszenica zawiera tysi─ůce gen├│w, kt├│rych nie by┼éo u jej pradziad├│w, czyli samopszy czy p┼éaskurce. Obecnie w pszenicy jest ok. 5% nie wyst─Öpuj─ůcych wcze┼Ťniej w ro┼Ťlinie macierzystej, zupe┼énie nowych bia┼éek (w jednym z chi┼äskich bada┼ä z 2010 r. wykazano obecno┼Ť─ç 14 nowych bia┼éek). I tu tkwi ca┼ée z┼éo ÔÇô w por├│wnaniu do odmian pszenicy sprzed 100 lat nowe odmiany wykazuj─ů wy┼╝sz─ů ekspresj─Ö bia┼éek glutenu wi─ůzanych z celiaki─ů (co wykaza┼éy badania holenderskie z 2010 roku).

Za┼Ť w jednym z chi┼äskich bada┼ä z 2010 roku wykazano obecno┼Ť─ç 14 nowych bia┼éek nieobecnych w ro┼Ťlinie macierzystej!

Dwie kromki chleba jak słodzony napój

M─ůka pszenna sk┼éada si─Ö w 70% z w─Öglowodan├│w i 10-15% bia┼éka i b┼éonnika. W─Öglowodany tworz─ů powtarzalne ┼éa┼äcuchy cukru prostego (glukoza). Mniejszo┼Ť─ç tych w─Öglowodan├│w (25%) stanowi amyloza ÔÇô skrobia oporna, kt├│ra trawi si─Ö ┼║le i w wi─Ökszo┼Ťci w niezmienionej formie dociera do jelita grubego, gdzie stanowi pokarm dla naszych bakterii. Zdecydowan─ů wi─Ökszo┼Ť─ç w─Öglowodan├│w tworzy amylopektyna A.

Amylopektyna A rozk┼éadana jest ju┼╝ w jamie ustnej do glukozy. Z jamy ustnej dostaje si─Ö do krwi. I bardzo szybko, praktycznie od pierwszego k─Ösa bu┼éeczki, podnosi poziom cukru we krwi w stopniu wi─Ökszym ni┼╝ jakiekolwiek inne w─Öglowodany z┼éo┼╝one (a nawet cukry proste, np. cukier z cukierniczki). Zjedzenie wi─Öc dw├│ch kromek pe┼énoziarnistego chleba pszennego powoduje nag┼éy wyrzut glukozy i insuliny we krwi.

Sta┼ée podnoszenie cukru we krwi powoduje sta┼éy wyrzut insuliny, kt├│ra u┼éatwia przekszta┼écenie nadmiaru glukozy w t┼éuszcz. Im wi─Öcej glukozy we krwi, tym wi─Öcej insuliny, a tym samym t┼éuszczu. Zjedzenie dw├│ch jajek nie podwy┼╝szy poziomu cukru we krwi, ale zjedzenie dw├│ch kromek chleba dostarczy wi─Öcej glukozy do krwi ni┼╝ nap├│j pos┼éodzony pi─Öcioma (!) ┼éy┼╝eczkami cukru rafinowanego. W ten spos├│b powstanie tzw. t┼éuszcz trzewny.

Co dzieje się przy stałym spożywaniu pszenicy?

Po spo┼╝yciu pszenicy poziom cukru we krwi nagle wzrasta ÔÇô taki stan trwa ok. dwie godziny, po nim nast─Öpuje spadek. Je┼Ťli codziennie zjadamy produkty pszenne, taka hu┼Ťtawka glukozowo-insulinowa wywo┼éa napady wilczego g┼éodu, zm─Öczenie, trudno┼Ť─ç w koncentracji. Gra hormonalna naka┼╝e spo┼╝ycie kolejnej porcji cukr├│w iÔÇŽ tak w k├│┼éko ÔÇô a┼╝ do oty┼éo┼Ťci i cukrzycy.

Im wi─Öcej tkanki t┼éuszczowej, tym gorzej pracuje trzustka, a wi─Öc wydzielanie insuliny. Nasze kom├│rki zaczynaj─ů gorzej reagowa─ç na insulin─Ö. Z czasem powstaje insulinooporno┼Ť─ç ÔÇô we krwi jest du┼╝o glukozy, ale narz─ůdy i 75 bilion├│w kom├│rek jej nie maj─ů, wi─Öc ÔÇ×g┼éoduj─ůÔÇŁ. Najbardziej cierpi m├│zg i serce.

Im wi─Öcej cukru, tym wi─Ökszy, t┼éusty brzuch. U m─Ö┼╝czyzn ma to gorsze konsekwencje ni┼╝ u kobiet, poniewa┼╝ opr├│cz wszystkich konsekwencji tego zjawiska t┼éuszcz wytwarzaj─ůcy estrogeny powoduje powstawanie ginekomastii i wi─Öcej reakcji zapalnych skracaj─ůcych telomery i powstawanie chor├│b kr─ů┼╝enia czy nowotwor├│w z┼éo┼Ťliwych.

Produkty zawieraj─ůce pszenic─Ö sprzyjaj─ů tyciu i cukrzycy w my┼Ťl zasady: ÔÇ×im wi─Öcej pszenicy zjesz, tym wi─Öcej jej chceszÔÇŁ. Ponadto ÔÇô jako cukier z┼éo┼╝ony z cz─ůstek glukozy ÔÇô pszenica wywo┼éuje glikacj─Ö bia┼éek. To tak, jakby┼Ťmy siebie karmelizowali, grillowali! Podobne dzia┼éanie (albo nawet silniejsze) maj─ů tzw. ÔÇ×produkty bezglutenoweÔÇŁ oparte na m─ůce kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej, ry┼╝owej czy tapioce.

Pszenica a indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) to por├│wnanie wp┼éywu w─Öglowodan├│w na poziom cukru we krwi w por├│wnaniu z glukoz─ů w ci─ůgu dw├│ch godzin. Wyroby skrobiowe zawieraj─ůce ma┼éo amylozy maj─ů wysoki IG. Im wy┼╝szy jest stopie┼ä ┼╝elowania skrobi (zwi─ůzany z ma┼é─ů zawarto┼Ťci─ů amylozy), tym zawiesina jest lepiej rozk┼éadana przez enzymy przewodu pokarmowego cz┼éowieka ÔÇô w rezultacie do krwiobiegu przedostaje si─Ö wi─Öcej glukozy (np. ziemniaki i kukurydza zawieraj─ů ma┼éo amylozy i cechuj─ů si─Ö wysokim IG).

PRZYKŁADY

  • IG 72 ÔÇô chleb pe┼énoziarnisty i ry┼╝
  • IG 71 ÔÇô proso
  • IG 69 ÔÇô chleb pszenny bia┼éy
  • IG 66 ÔÇô ry┼╝ br─ůzowy
  • IG 52 ÔÇô cukier zwyk┼éy
  • IG 51 ÔÇô gryka
  • IG 49 ÔÇô owsianka
  • IG 45 ÔÇô orkisz
  • IG 42 ÔÇô makaron durum (bli┼╝szy p┼éaskurce) na podstawie bada┼ä z lat 80ÔÇö tych.

W przypadku pszenicy IG nie zmienia si─Ö ÔÇô nawet w przypadku jej przetworzenia. Zjedzenie dw├│ch kromek pe┼énoziarnistego chleba pszennego podnosi poziom cukru u zdrowych os├│b o ┼Ťrednio 30 mg%. U ludzi z cukrzyc─ů taka sama porcja chleba podnosi poziom cukru o 70-120 mg%! Czyli zalecenie spo┼╝ywania wi─Ökszej ilo┼Ťci ÔÇ×zdrowychÔÇŁ produkt├│w pe┼énoziarnistych prowadzi do wi─Ökszego spo┼╝ycia amylopektyny i tycia.

Ta korzystna skrobia oporna

Po ugotowaniu, och┼éodzeniu i podczas przechowywania produkt├│w zawieraj─ůcych skrobi─Ö dochodzi do tzw. retrogradacji, czyli reorganizacji cz─ůsteczek skrobi. M├│wi─ůc w du┼╝ym uproszczeniu, dochodzi do utraty jej ┼Ťwie┼╝o┼Ťci, co mo┼╝e nie by─ç po┼╝─ůdanym zjawiskiem, poniewa┼╝ pogarsza to jako┼Ť─ç produktu spo┼╝ywczego, aleÔÇŽ dla naszego zdrowia jest korzystna. Dlaczego? Retrogradacja prowadzi do powstania skrobi opornej.

Skrobia oporna przejmuje cz─Ö┼Ťciowo rol─Ö b┼éonnika pokarmowego. Jest cennym sk┼éadnikiem diety zwi─Ökszaj─ůcym jego mas─Ö, bez wp┼éywu na jego warto┼Ť─ç energetyczn─ů. Dodatkowo skrobia oporna stanowi po┼╝ywk─Ö do rozwoju po┼╝ytecznej mikroflory jelitowej. Bakterie probiotyczne z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus prowadz─ů do fermentacji skrobi, w wyniku kt├│rej powstaj─ů kr├│tko┼éa┼äcuchowe kwasy t┼éuszczowe (octowy, propionowy i mas┼éowy). Zwi─Ökszone st─Ö┼╝enie tych kwas├│w wp┼éywa korzystnie na pH tre┼Ťci jelitowej, przyczyniaj─ůc si─Ö do powstania sprzyjaj─ůcych warunk├│w do rozwoju korzystnych dla organizmu bakterii.

Skrobia oporna poprawia wra┼╝liwo┼Ť─ç tkanek na insulin─Ö, obni┼╝a glikemi─Ö poposi┼ékow─ů, poprawia profil lipidowy i powoduje utrat─Ö nadmiaru wagi cia┼éa. Aby zwi─Ökszy─ç ilo┼Ť─ç skrobi opornej w diecie, mo┼╝na:

  • jada─ç produkty skrobiowe wystudzone, och┼éodzone (np. makaron przelany zimn─ů wod─ů, sa┼éatki przyrz─ůdzone z wcze┼Ťniej ugotowanych ziemniak├│w, zimny makaron, zimny ry┼╝);
  • si─Öga─ç po ma┼éo dojrza┼ée banany (owoc o zielonkawej sk├│rce zawiera ponad 4 g skrobi opornej na 100 g);
  • wybiera─ç przepisy na ciasta, w kt├│rych do ich sporz─ůdzania opr├│cz m─ůki dodaje si─Ö ugotowan─ů, zmielon─ů czerwon─ů lub bia┼é─ů fasol─Ö (patrz przepisy w mojej ksi─ů┼╝ce ÔÇô ÔÇ×Od lekarza do kucharzaÔÇŁ).

Ten okropny gluten

Gluten (z angielskiego glue oznacza ÔÇ×klei─çÔÇŁ) to mieszanina r├│┼╝nych bia┼éek, kt├│re s┼éu┼╝─ů pszenicy do kie┼ékowania, a po┼é─ůczone z dro┼╝d┼╝ami powoduj─ů ro┼Ťni─Öcie ciasta. To po┼é─ůczenie glutenu i dro┼╝d┼╝y sprawia, ┼╝e ciasto pszenne jest rozci─ůgliwe, plastyczne i elastyczne, co pozwala wyprawia─ç cuda piekarzom.

W wi─Ökszo┼Ťci na gluten sk┼éadaj─ů si─Ö gluteniny i gliadyny. Gluteniny to du┼╝e struktury bia┼ékowe, kt├│re odpowiadaj─ů za ÔÇ×puszysto┼Ť─çÔÇŁ ciasta. Gliadyna za┼Ť to bia┼éko immunogenne, rozszczelniaj─ůce ┼Ťluz├│wk─Ö jelita, co oznacza, ┼╝e ka┼╝da niepo┼╝─ůdana substancja wchodzi bezkarnie do wn─Ötrza organizmu i wywo┼éuje stany zapalne w wyniku autoagresji, alergii i innych stan├│w zapalnych nieinfekcyjnych. Wyst─Öpuje w trzech typach: alfa/beta gliadyny, gamma-gliadyny i omega gliadyny. Gliadyny maj─ů wi─Öc ogromne znaczenie w celiakii i wielu schorzeniach zapalnych jelit z biegunk─ů i b├│lami brzucha.

Gliadyny

Bia┼éko immunologiczne maj─ůce znaczenie w celikalii i wielu schorzeniach zapalnych jelit z biegunk─ů i b├│lami brzucha. Wyst─Öpuje w trzech typach: Alfa/Beta, Gliadyny, Gamma-Gliadyny i Omega Gliadyny.

W jaki spos├│b gliadyny doprowadzaj─ů do zwi─Ökszenia przepuszczalno┼Ťci ┼Ťluz├│wki jelita? Maj─ů zdolno┼Ť─ç uwalniania zonuliny ÔÇô bia┼éka maj─ůcego zdolno┼Ť─ç do rozszczelniania ciasnych po┼é─ůcze┼ä pomi─Ödzy kom├│rkami nab┼éonka ┼Ťluz├│wki jelita. Zonulina ÔÇ×otwieraÔÇŁ jelito dla gliadyny, innych bia┼éek pszenicy i jakichkolwiek niepo┼╝─ůdanych zwi─ůzk├│w, bia┼éek etc. Receptory Toll-like, kt├│re ci─ůgle rozgl─ůdaj─ů si─Ö za obcym i zawiadamiaj─ů wszystkie s┼éu┼╝y uk┼éadu immunologicznego, ┼╝e wtargn─ů┼é intruz. 

Uk┼éad immunologiczny wysy┼éa kom├│rki zapalne na miejsce wnikni─Öcia. Przeciwcia┼éa lub kom├│rki T wywo┼éuj─ů reakcj─Ö przeciwko tym bia┼ékom i tak powstaj─ů r├│┼╝ne choroby z autoagresji, m.in. choroba Hashimoto, Graves-Basedowa czy RZS.

Pozosta┼ée 20% bia┼éek pszenicy to albuminy, prolaminy, globuliny i szereg innych. Chleb przemys┼éowy zawiera dodatkowo dodawane przez piekarzy enzymy grzybowe: celulazy, glukoamylazy, ksylanazy, beta-ksylozydazy oraz m─ůk─Ö sojow─ů. Bia┼éka te maj─ů za zadanie chroni─ç pszenic─Ö przed r├│┼╝nymi patogenami, by rozmno┼╝y─ç ro┼Ťlin─Ö.

W wyniku dzia┼éania amylopektyny A i sk┼éadowych glutenu tworzy si─Ö wiele chor├│b: celiakia, alergia, nadwra┼╝liwo┼Ť─ç na pokarmy, leki, zwi─ůzki chemiczne; nietolerancja lektyn, tycie, uzale┼╝nienie, mia┼╝d┼╝yca, choroby neurologiczne i psychiatryczne. Om├│wmy kilka z nich.

Chemiczne; nietolerancja lektyn, tycie, uzale┼╝nienie, mia┼╝d┼╝yca, choroby neurologiczne i psychiatryczne. Om├│wmy kilka z nich.

Schorzenia wynikaj─ůce z dzia┼éania amylopektyny i sk┼éadowych glutenu:

Celiakia – nadwra┼╝liwo┼Ť─ç na pokarmy, leki, zwi─ůzki chemiczne;

Alergia – nietolerancja lektyn;

Tycie – choroby neurologiczne i psychiczne;

Mia┼╝d┼╝yca – uzale┼╝nienie.

Celiakia

W ci─ůgu ostatnich 50 lat liczba chorych na celiaki─Ö wzros┼éa czterokrotnie. Za tak siln─ů reakcj─Ö immunologiczn─ů odpowiada przede wszystkim alfa-gliadyna. W wyniku tej reakcji powstaje zapalenie ┼Ťciany jelita cienkiego z b├│lem brzucha, skurczami, biegunk─ů. Dochodzi do zniszczenia mikrokosmk├│w jelitowych, powstaj─ů zaburzenia wch┼éaniania witamin, makro- i mikroelement├│w. Cierpi sk├│ra, w┼éosy i paznokcie.

Cz─Östo pojawiaj─ů si─Ö inne choroby z niedoboru t┼éuszcz├│w, witamin, podstawowych makro- i mikroelement├│w oraz pierwiastk├│w ┼Ťladowych. Stan zapalny jest r├│wnoznaczny z rozszczelnieniem ┼Ťluz├│wki jelit i przedostawaniem si─Ö niepo┼╝─ůdanych makromoleku┼é do krwiobiegu. Organizm w odpowiedzi na wtargni─Öcie pozosta┼éych bia┼éek pszenicy i innych bia┼éek wytwarza przeciwcia┼éa przeciwko mi─Ö┼Ťni├│wce jelita, dope┼éniaj─ůc jeszcze wi─Ökszego zniszczenia.

Celiakia jednak to nie tylko objawy z jelit. W zwi─ůzku z przedostawaniem si─Ö cz─ůsteczek pszenicy do krwi dzia┼éa ona praktycznie na wszystkie narz─ůdy. Cz─Östo pacjent z celiaki─ů nawet nie wie, ┼╝e na to choruje, poniewa┼╝ ma objawy z innych narz─ůd├│w:

  • z m├│zgu ÔÇô b├│le g┼éowy, r├│┼╝ne objawy neurologiczne po latach trwania bez postawienia rozpoznania, np. ataksja, czyli zaburzenia r├│wnowagi, zm─Öczenie, demencja);
  • ze staw├│w ÔÇô w postaci osteoporozy, anemi─Ö z niedoboru ┼╝elaza cz─Östo jako jedyny objaw celiakii, bezp┼éodno┼Ť─ç. Dlatego ka┼╝dy cz┼éowiek z osteoporoz─ů bez innych objaw├│w celiakii winien by─ç przebadany w kierunku celiakii;
  • ze sk├│ry ÔÇô w postaci opryszczykowego zapalenia sk├│ry, czyli choroby Duhringa;
  • z uk┼éadu sercowo-naczyniowego ÔÇô ryzyko chor├│b tego uk┼éadu jest kilkadziesi─ůt razy wi─Öksze u ludzi z celiaki─ů ni┼╝ u ludzi wolnych od tej choroby.

U os├│b z celiaki─ů zaobserwowano te┼╝ zwi─Ökszone ryzyko wyst─ůpienia raka ┼╝o┼é─ůdka i jelit, ch┼éoniak├│w nieziarniczych jelit czy raka jamy ustnej, gard┼éa i prze┼éyku. Nietolerancja glutenu to jedna z wa┼╝nych przyczyn powstawania chor├│b z autoagresji ze strony jelit (choroba Le┼Ťniowskiego-Crohna, wrzodziej─ůce zapalenie jelita grubego), choroby Hashimoto, stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia staw├│w, autoimmunologicznego zapalenia k┼é─Öbuszk├│w nerwowych, bielactwa i innych.

Celiakia – diagnoza:

Badania genetyczne – oznaczenie marker├│w ludzkich antygen├│w leukocytarnych (HLA), kt├│rych obecno┼Ť─ç ┼Ťwiadczy o podatno┼Ťci na wyst─ůpienie celiakii. W praktyce wystarczy oznaczy─ç dwa z wielu: HLA DQ2 i HLA DQ8;

Przeciwcia┼éa przeciwko transglutaminazie i endomysium (IgEmA). Te ostatnie s─ů do┼Ť─ç swoiste i czu┼ée. Je┼Ťli s─ů obecne, przes─ůdzaj─ů o rozpoznaniu celiakii. Tak┼╝e przeciwcia┼éa przeciw gliadynom.

Biopsja jelita kiedy┼Ť by┼éa decyduj─ůcym elementem. Dzisiaj maj─ůc badania genetyczne, biopsja wykonywana jest rzadziej.

W jaki spos├│b zdiagnozowa─ç celiaki─Ö? Aby nie by┼éo w─ůtpliwo┼Ťci, warto postawi─ç na badania genetyczne: oznaczenie marker├│w ludzkich antygen├│w leukocytarnych (HLA), kt├│rych obecno┼Ť─ç ┼Ťwiadczy o podatno┼Ťci na wyst─ůpienie celiakii. W praktyce wystarczy─ç oznaczy─ç dwa z wielu: HLA DQ2 i HLA DQ8. Mo┼╝na te┼╝ sprawdzi─ç, czy posiada si─Ö oraz przeciwcia┼éa przeciwko gliadynom, transglutaminazie i endomysium (IgAEmA). Te ostatnie s─ů do┼Ť─ç swoiste i czu┼ée i je┼Ťli s─ů obecne, przes─ůdzaj─ů o rozpoznaniu celiakii. Ostatni─ů opcj─ů jest te┼╝ biopsja jelita, kt├│ra kiedy┼Ť by┼éa decyduj─ůcym elementem. Dzisiaj, maj─ůc badania genetyczne, biopsja wykonywana jest rzadziej.

Alergie

Alergia na pszenic─Ö mo┼╝e by─ç wywo┼éywana przez wszystkie bia┼éka pszenicy z produkcj─ů przeciwcia┼é w klasie IgE przeciwko tym bia┼ékom (sk├│rna testy punktowe i swoiste przeciwcia┼éa IgE we krwi). Najbardziej niebezpieczne s─ů odczyny wstrz─ůsowe na bia┼éka, a nie glutenowe.

Mog─ů te┼╝ wyst─Öpowa─ç takie objawy, jak katar, zapalenie zatok, gard┼éa, astma, wysypki, pokrzywka oraz anafilaksja zwi─ůzana z wysi┼ékiem po spo┼╝yciu pszenicy (tu zaanga┼╝owane s─ů omega-gliadyny oraz gluteniny). Alergia na pszenic─Ö nie jest jednak bardzo cz─Östym zjawiskiem. Cz─Ö┼Ťciej mamy do czynienia z nadwra┼╝liwo┼Ťci─ů.

Alergie mog─ů by─ç wywo┼éywane przez wszystkie bia┼éka pszenicy z produkcj─ů przeciwcia┼é w klasie IgE przeciwko tym bia┼ékom (sk├│rne testy punktowe i swoiste przeciwcia┼éa IgE we krwi). Najbardziej niebezpieczne s─ů odczyny wstrz─ůsowe na bia┼éka nieglutenowe.

Mog─ů te┼╝ wyst─Öpowa─ç takie objawy jak katar, zapalenia zatok, gard┼éa, astma, wysypki, pokrzywka oraz anafilaksja zwi─ůzana z wysi┼ékiem po spo┼╝yciu pszenicy (tu zaanga┼╝owane s─ů omega-gliadyny oraz gluteniny).

Alergia na pszenic─Ö nie jest bardzo cz─Östym zjawiskiem. Cz─Ö┼Ťciej mamy do czynienia z nadwra┼╝liwo┼Ťci─ů.

Objawy chorobowe nadwra┼╝liwo┼Ťci mog─ů by─ç z ka┼╝dego narz─ůdu. Wykrywa si─Ö je przy pomocy testu wyzwalania mediator├│w zapalenia (MRT). Test ten wykrywa najcz─Östszy mechanizm powstawania szkodliwo┼Ťci pokarmowych (dok┼éadny opis w mojej ksi─ů┼╝ce ÔÇ×Oswoi─ç alergieÔÇŁ).

Uzale┼╝nienie

Gluten po spo┼╝yciu ulega rozk┼éadowi w ┼╝o┼é─ůdku do polipeptyd├│w pod wp┼éywem pepsyny i kwasu ┼╝o┼é─ůdkowego. Cz─Ö┼Ť─ç tych polipeptyd├│w przedostaje si─Ö do m├│zgu przez barier─Ö m├│zgow─ů. To gluteomorfina. Polipeptyd ten ma powinowactwo do receptor├│w opioidalnych m├│zgu w obr─Öbie uk┼éadu mezolimbicznego i jak inne egzorfiny wywo┼éuje efekt nagrody i chwilowe dobre samopoczucie.

Zwi─Ökszone st─Ö┼╝enie dopaminy w o┼Ťrodkowym uk┼éadzie nerwowym mo┼╝e wynika─ç z choroby b─ůd┼║ stosowanej farmakoterapii, a tak┼╝e u┼╝ywek. Przyk┼éad: kokaina i amfetamina, kt├│re powoduj─ů uwalnianie dopaminy, daj─ůc uczucie przyjemno┼Ťci. D┼éugotrwa┼ée przyjmowanie narkotyk├│w mo┼╝e nawet prowadzi─ç do psychozy paranoidalnej. Obserwowane objawy b─Öd─ů wtedy niemal identyczne ze stwierdzanymi w przebiegu schizofrenii objawami wytw├│rczymi. I podobne objawy mo┼╝e wywo┼éywa─ç pszenica. Cz─Östotliwo┼Ť─ç wyst─Öpowania uzale┼╝nienia jest r├│┼╝na i wzrasta wraz z cz─Östotliwo┼Ťci─ů spo┼╝ywania pszenicy.

Objawy odstawienia pszenicy mog─ů by─ç podobne jak w narkotykach: od skrajnego zm─Öczenia, przez zaburzenia koncentracji, nerwowo┼Ť─ç, niemo┼╝no┼Ť─ç uczenia si─Ö i pracy, a┼╝ po depresj─Ö. Taki stan trwa od kilku dni do kilku tygodni. Szczeg├│lnie widoczny negatywny wp┼éyw pszenicy na m├│zg obserwujemy u chorych z autyzmem i schizofreni─ů, a wi─Öc w schorzeniach z ju┼╝ uszkodzon─ů funkcj─ů m├│zgu.

Ataksja m├│┼╝d┼╝kowa

Spo┼╝ywanie pszenicy i cukru mo┼╝e mie─ç te┼╝ swoje nast─Öpstwa r├│wnie┼╝ w stosunku do m├│zgu i m├│┼╝d┼╝ku: demencj─Ö, zaburzenia koordynacji ruchu, nietrzymanie moczu czy napady padaczki. Je┼Ťli te objawy wyst─ůpi─ů ze zniszczeniem struktur (demielinizacj─ů istoty bia┼éej, mia┼╝d┼╝yc─ů naczy┼ä m├│zgowych, zanikami m├│┼╝d┼╝kowymi, kory m├│zgowej i r├│┼╝nych o┼Ťrodk├│w m├│zgowych odpowiadaj─ůcych za wzrok, s┼éuch, r├│wnowag─Ö i inne liczne czynno┼Ťci), to odstawienie pszenicy nie przywr├│ci ju┼╝ zdrowia.

Czasem mo┼╝na je zatrzyma─ç, je┼Ťli ca┼ékowicie wykluczymy gluten i pszenic─Ö z diety oraz uporz─ůdkujemy inne aspekty z┼éego funkcjonowania organizmu, uzupe┼énimy niedobory.

Cz─Östo jedynym objawem celiakii jest ataksja m├│┼╝d┼╝kowa. Tutaj przeciwcia┼éa przeciwko gliadynie zwracaj─ů si─Ö przeciwko kom├│rkom Purkiniego wyst─Öpuj─ůcymi w m├│┼╝d┼╝ku. Wiemy, ┼╝e ani tkanka m├│zgu, ani m├│┼╝d┼╝ku, ani kom├│rki Purkiniego nie regeneruj─ů si─Ö, znikaj─ů nieodwracalnie. Wida─ç to w rezonansie m├│zgu. Odstawienie pszenicy mo┼╝e wi─Öc co najwy┼╝ej zatrzyma─ç proces niszczenia m├│zgu.

Neuropatia cukrzycowa, neuropatia pszenna

Niszczenie nerw├│w obwodowych powoduje zaburzenia czucia w obr─Öbie ko┼äczyn dolnych. Poniewa┼╝ kom├│rki nerw├│w obwodowych maj─ů jak─ů┼Ť zdolno┼Ť─ç do regeneracji, wi─Öc odstawienie pszenicy i glutenu mo┼╝e przywr├│ci─ç ich funkcje i cz─Ö┼Ťciowo przywr├│ci─ç czucie w ko┼äczynach. Uszkodzenie nerw├│w uk┼éadu neurowegetatywnego prowadzi do nietrzymania moczu i stolca, spadku ci┼Ťnienia a┼╝ do utraty przytomno┼Ťci, zawroty g┼éowy, zaburzenie t─Ötna.

Encefalopatia glutenowa

Objawy: bóle głowy, objawy jak przy udarze (zaburzenia mowy czy wzroku), niedowład kończyny, a także objawy w postaci zaburzeń równowagi.

Schizofrenia

Schorzenie psychiatryczne, w kt├│rym, najpro┼Ťciej m├│wi─ůc, chory nie odr├│┼╝nia rzeczywisto┼Ťci od fantazji i wyolbrzymionej wyobra┼║ni. Prowadzone przez d┼éugie lata badania psychiatry Curtisa Dohana wskaza┼éy, ┼╝e w┼Ťr├│d plemion, kt├│re nie zetkn─Ö┼éy si─Ö z cywilizacj─ů (np. w Nowej Gwinei), schizofrenia nie by┼éa znana. Podobnie w czasie II wojny ┼Ťwiatowej podczas g┼éodu i braku dost─Öpno┼Ťci do m─ůki pszennej ilo┼Ť─ç hospitalizacji z powodu napad├│w schizofrenii by┼éa zdecydowanie mniejsza w por├│wnaniu do p├│┼║niejszych okres├│w, gdy dost─Öpno┼Ť─ç do pszenicy by┼éa wi─Öksza. Bez pszenicy zmniejsza┼éa si─Ö ilo┼Ť─ç halucynacji, mniej by┼éo przypadk├│w oderwania od rzeczywisto┼Ťci, nie obserwowano pr├│b samob├│jczych.

Autyzm

Schorzenie polegaj─ůce na zaburzeniu zdolno┼Ťci do kontakt├│w spo┼éecznych i zaburzenia komunikowania. W ci─ůgu 40 lat liczba zachorowa┼ä wzros┼éa od sporadycznych przypadk├│w do 1:150 w obecnych czasach. Du┼äskie do┼Ťwiadczenia z 2000 roku wykaza┼éy znaczn─ů popraw─Ö u chorych na autyzm po eliminacji zar├│wno pszenicy, jak i mleka krowiego. I to mimo ┼╝e pszenica ani mleko nie s─ů pierwotn─ů przyczyn─ů autyzmu!

Tycie

W wyniku dzia┼éania gluetomorfiny i amylopektyny obserwujemy napady wilczego g┼éodu. G┼é├│wny pow├│d, czyli hu┼Ťtawka glukozowo-insulinowa, doprowadza do powstawania charakterystycznej oty┼éo┼Ťci brzusznej. Powstaje mniejsza lub wi─Öksza opona w pasie.

Im wi─Öksza, tym wi─Öksze zagro┼╝enie ci─Ö┼╝kimi chorobami uk┼éadu naczyniowo-sercowego. Im wi─Ökszy brzuch, tym wi─Öcej czynnik├│w prozapalnych, z kt├│rych najwa┼╝niejszy to TNF-alfa. Drog─ů krwi dostaj─ů si─Ö bezpo┼Ťrednio do w─ůtroby, kt├│ra pod ich wp┼éywem produkuje kolejne cytokiny prozapalne. Zapalenie generuje wolne rodniki, kt├│re wywo┼éuj─ů zapalenie ÔÇô czyli b┼é─Ödne ko┼éo.

Nie jest to wi─Öc zwyczajny ÔÇ×t┼éuszczykÔÇŁ. To pot─Ö┼╝ny wr├│g, z┼éo┼Ťliwy, pot─Ö┼╝ny narz─ůd dokrewny, w kt├│rym nie ma nic pozytywnego.

Pszenny brzuch opr├│cz cytokin prozapalnych produkuje tak┼╝e estrogeny. Im wi─Öksza opona, tym wi─Öcej estrogen├│w. Estrogeny pobudzaj─ů gruczo┼é piersiowy. W nadmiarze mo┼╝e inicjowa─ç proces nowotworowy piersi.

Zdrowy t┼éuszcz produkuje adiponektyn─Ö dzia┼éaj─ůc─ů ochronnie na serce i uk┼éad kr─ů┼╝enia, a tak┼╝e trzustk─Ö. Im wi─Ökszy brzuch, tym mniej adiponektyny i wi─Öksze zagro┼╝enie chorobami serca, cukrzyc─ů, nadci┼Ťnieniem, demencj─ů, chorobami z autoagresji, rakiem jelita grubego.

Glikacja

Sta┼éy dow├│z cukr├│w prostych (z amylopektyny A, cukru, owoc├│w, miodu) powoduje glikacj─Ö bia┼éek, czyli powstawanie AGEs (advanced glycation end products) ÔÇô trwa┼éych kompleks├│w cukr├│w prostych i bia┼éek, kt├│re przestaj─ů normalnie funkcjonowa─ç. Glikacja tworzy ┼Ťmieci gromadz─ůce si─Ö przez ca┼ée nasze ┼╝ycie.

W konsekwencji nast─Öpuje:

  • destrukcja struktur kom├│rkowych, zwi─Ökszanie si─Ö poziomu prozapalnej cytokiny TNF alfa;
  • upo┼Ťledzenie funkcji enzym├│w antyoksydacyjnych, przez co wolne rodniki mog─ů bezkarnie niszczy─ç organizm poprzez wyzwalane markery zapalenia. Prowadzi to rozwoju przewlek┼éych chor├│b zapalnych (nowotwor├│w z┼éo┼Ťliwych, chor├│b serca i staw├│w, cukrzycy);
  • niszczenie gen├│w w obr─Öbie spirali DNA, co sprzyja mutacjom i nieprawid┼éowym procesom reperacyjnym w organizmie;
  • demencja (zmiana szybko┼Ťci przewodzenia impuls├│w);
  • za─çma (agregacja krystaliny soczewki) i zmiany degeneracyjne na dnie oka (zwyrodnienie plamki ┼╝├│┼étej);
  • g┼éuchota (niszczenie nerw├│w s┼éuchowych);
  • niszczenie kolagenu i elastyny sk├│ry (zmarszczki i wiotka opadaj─ůca sk├│ra, zmiany w stawach i chrz─ůstkach);
  • choroby nerek w wyniku niszczenia drobnych w┼éo┼Ťniczek k┼é─Öbuszek nerkowych;
  • nowotwory (niszczenie bia┼éek b─Öd─ůcych materia┼éem genetycznym);
  • mia┼╝d┼╝yca (dezintegracja kom├│rek ┼Ťr├│db┼éonka naczy┼ä, co prowadzi do obkurczania naczy┼ä i niedotlenienia tkanek, zaburzenia pracy fibroblast├│w, monocyt├│w, makrofag├│w, granulocyt├│w, kom├│rek T, czyli kom├│rek zapalenia. Powstaje sztywna ┼Ťciana naczy┼ä i powstawanie p┼éytek mia┼╝d┼╝ycowych);
  • cukrzyca (insulinooporno┼Ť─ç). Cukrzycy maj─ů o 60% wy┼╝sz─ů zawarto┼Ť─ç AGEs we krwi ni┼╝ ludzie bez cukrzycy.

Najniebezpieczniejsze s─ů kompleksy AGEs z bia┼ékami d┼éugo┼╝yj─ůcymi (np. wszystkimi typami kolagenu i elastyny ÔÇô podstawowymi strukturami naszego rusztowania: uk┼éadu ruchu, tkanki ┼é─ůcznej i sk├│ry). Glikacja tych struktur powoduje starzenie si─Ö kolagenu. Badanie poziomu hemoglobiny glikowanej daje obraz nie tylko na sta┼ée po┼é─ůczonej Hb z glukoz─ů, ale tak┼╝e po┼Ťrednio obraz wszystkich bia┼éek w organizmie zmienionych w AGEs.

AGEs powstaj─ů zawsze, ilekro─ç wzrasta poziom glukozy we krwi ÔÇô u ka┼╝dego bez wyj─ůtk├│w. Im wi─Öcej cukr├│w, tym wi─Öcej AGEs i tym szybsze starzenie wszystkich tkanek.

Starzenie si─Ö sk├│ry, utrata elastyczno┼Ťci, zmarszczki, „chomiczki”, bruzdy wok├│┼é ust to efekty przewlek┼éej glikacji. Zawsze s─ů jeszcze inne objawy glikacji i innych aspekt├│w dzia┼éania pszenicy – nie tylko jej sk┼éadowej amylopektyny.

Cukrzyca

Z najnowszych danych opublikowanych podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Diabetologicznego, kt├│ry odby┼é si─Ö 12 wrze┼Ťnia 2017 r. w Lizbonie, wynika, ┼╝e w latach 1980-2014 niemal czterokrotnie wzros┼éa na ┼Ťwiecie zachorowalno┼Ť─ç na cukrzyc─Ö ÔÇô ze 108 mln do 422 mln przypadk├│w. Jednocze┼Ťnie odsetek chorych w wieku co najmniej 18 lat wzr├│s┼é z 4,7% do 8,5%. W Europie na cukrzyc─Ö choruje ju┼╝ 60 mln ludzi, czyli 9,2% populacji; w samej Polsce ok. 3 mln os├│b.

Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzuj─ůca si─Ö hiperglikemi─ů wynikaj─ůc─ů z defektu wydzielania i/lub dzia┼éania insuliny. Choroba ta zdecydowanie cz─Ö┼Ťciej dotyka osoby z nadwag─ů i oty┼éo┼Ťci─ů, a win─ů jej powstawania obarcza si─Ö spo┼╝ywane w nadmiernej ilo┼Ťci w─Öglowodany. Okazuje si─Ö, ┼╝e cukier rzeczywi┼Ťcie mo┼╝e mie─ç negatywny wp┼éyw na nasze zdrowie. Przede wszystkim jego zbyt du┼╝a poda┼╝ wi─ů┼╝e si─Ö z nag┼éym skokiem poziomu glukozy we krwi. W konsekwencji nadmiar cukru odk┼éada si─Ö w organizmie w postaci tkanki t┼éuszczowej.

Dieta obfituj─ůca w w─Öglowodany proste mo┼╝e prowadzi─ç wi─Öc np. do niealkoholowego st┼éuszczenia w─ůtroby oraz oty┼éo┼Ťci brzusznej.

Mia┼╝d┼╝yca

Cholesterol nie ma nic wsp├│lnego z mia┼╝d┼╝yc─ů! Za powstawanie mia┼╝d┼╝ycy opowiadaj─ů cz─Ö┼Ťciowo bia┼éka przenosz─ůce lipidy, kt├│re kr─ů┼╝─ů we krwi. I to one uszkadzaj─ů ┼Ťciany naczyniowe i doprowadzaj─ů do powstawania p┼éytki mia┼╝d┼╝ycowej.

Najgorsze s─ů bia┼éka VLDL (Very Low Density Lipoproteins). Powstaj─ů w w─ůtrobie z po┼é─ůczenia bia┼éka apolipoproteiny B z tr├│jglicerydami z po┼╝ywienia. Maj─ů one bardzo nisk─ů g─Östo┼Ť─ç (ni┼╝sz─ů ni┼╝ woda). W badaniach widzimy to w postaci wi─Ökszego lub mniejszego poziomu tr├│jgliceryd├│w. Cz─ůsteczki te w krwioobiegu oddaj─ů tr├│jglicerydy albo lipoproteinom LDL, albo HDL w zamian za cz─ůsteczk─Ö cholesterolu. Cz─ůsteczki przekszta┼écone w LDL z tr├│jglicerydami s─ů du┼╝e. Nast─Öpnie przy udziale lipazy w─ůtrobowej usuwane s─ů z LDL tr├│jglicerydy. Staj─ů si─Ö mniejsze. Nadmiar VLDL powoduje powstawanie du┼╝ych ilo┼Ťci ma┼éych cz─ůsteczek LDL. To te ma┼ée cz─ůsteczki LDL s─ů odpowiedzialne za problemy zdrowotne uk┼éadu krwiono┼Ťnego. Je┼╝eli zalewamy organizm w─Öglowodanami, czyli zbo┼╝ami przy ma┼éej konsumpcji t┼éuszczu, powodujemy nadprodukcj─Ö insuliny, kt├│ra zmusza w─ůtrob─Ö do lawinowej produkcji tr├│jgliceryd├│w. Potrafi podnie┼Ť─ç si─Ö poziom TG (przy podatno┼Ťci genetycznej) nawet do kilkuset i tysi─ůca mg%. Je┼╝eli dostarczamy regularnie znaczne ilo┼Ťci w─Öglowodan├│w (pszenicy i cukru) do organizmu, to nadmiar insuliny powoduje odk┼éadanie si─Ö t┼éuszczu w─ůtrobie w wyniku lipogenezy de novo w w─ůtrobie. Tak powstaje niealkoholowe st┼éuszczenie w─ůtroby.

Je┼╝eli nie przerwiemy procederu zalewania w─ůtroby t┼éuszczem z w─Öglowodan├│w, powstanie nieuleczalna marsko┼Ť─ç w─ůtroby (jak po alkoholowym st┼éuszczeniu w─ůtroby). Nadmiar dowozu w─Öglowodan├│w i ich przetwarzania w tr├│jglicerydy musi by─ç gdzie┼Ť zmagazynowany. Tym magazynem staje si─Ö t┼éuszcz trzewny, z kt├│rego TG wyp┼éywaj─ů do krwiobiegu. Wy┼╝szy poziom TG we krwi r├│wna si─Ö wy┼╝szemu poziomowi produkcji VLDL. Tak powstaje cukrzyca (sta┼éa nadmierna nadprodukcja insuliny przez trzustk─Ö) z jednoczesnym obni┼╝eniem HDL, wysokim poziomem TG i wysokim poziomem ma┼éych cz─ůsteczek LDL.

Tak dzieje si─Ö, je┼Ťli udzia┼é w─Öglowodan├│w (pszenicy, cukru) w diecie wynosi ok. 60% dziennego dowozu ┼╝ywienia. Dodatkowo w─Öglowodany wywo┼éuj─ů glikacj─Ö ÔÇô tak┼╝e cz─ůsteczek LDL.

Zespół policystycznych jajników

Schorzenie zale┼╝ne przede wszystkim od niedoboru jodu i witaminy D2, ale tak┼╝e od nadmiernej produkcji insuliny. Ta ma miejsce przy nadmiernym spo┼╝ywaniu pszenicy i innych produkt├│w pokarmowych, kt├│re maj─ů wysoki indeks glikemiczny (wi─Ökszo┼Ť─ç zb├│┼╝ ÔÇô owies, j─Öczmie┼ä, ┼╝yto, pszenica), ziemniaki, kukurydza. Tak┼╝e produkty o wysokim indeksie insulinowym przyczyniaj─ů si─Ö do wywo┼éywania tego zespo┼éu.

Zaburzenia r├│wnowagi kwasowo-zasadowej z osteopeni─ů i osteoporoz─ů a pszenica

Przesuni─Öcie r├│wnowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwa┼Ťnym uruchamia systemy neutralizuj─ůce. Mamy cztery g┼é├│wne bufory, kt├│re pilnuj─ů, aby w organizmie by┼éo sta┼ée, lekko zasadowe pH 7,43: krew, p┼éuca, sk├│ra i nerki.

Aby zneutralizowa─ç nadmiar kwas├│w, organizm czerpie zasadowe sole wapniowe z ko┼Ťci, co prowadzi pocz─ůtkowo do osteopenii, a z biegiem czasu do osteoporozy. Zakwaszenie pobudza ci─ůgle osteoklasty (czyli kom├│rki ko┼Ťciogubne) do niszczenia ko┼Ťci w celu uwolnienia do krwi fosforan├│w i w─Öglan├│w wapnia. Prowadzi to do ┼éatwych z┼éama┼ä ko┼Ťci. Proces ten nie zale┼╝y od wieku tylko od sposobu ┼╝ywienia.

Organizm zakwaszaj─ů r├│wnie┼╝ bia┼éka mi─Ösa (kwas moczowy lub siarkowy) i ser├│w ÔÇô zw┼éaszcza ser├│w wysokobia┼ékowych o obni┼╝onej zawarto┼Ťci t┼éuszcz├│w. Bia┼éka maj─ů dzia┼éanie amfoteryczne, co oznacza, ┼╝e w ┼Ťrodowisku kwa┼Ťnym dzia┼éaj─ů zasadowo, a w ┼Ťrodowisku zasadowym zakwaszaj─ů. Nie s─ů wi─Öc najgorszym ÔÇ×zakwaszaczemÔÇŁ, je┼Ťli jednak ┼Ťrodowisko jest wybitnie kwa┼Ťne, dzia┼éaj─ů zasadogennie, ale nie sprowadzaj─ů pH do normy, tylko troch─Ö obni┼╝aj─ů. Dzieje si─Ö tak, poniewa┼╝ bia┼éka w swoim sk┼éadzie maj─ů zar├│wno grupy kwasowe, jak i zasadowe.

T┼éuszcze s─ů na og├│┼é oboj─Ötne, np. oliwa z oliwek dzia┼éa zasadogennie. Najbardziej zasadogenne warzywa to buraki, czarna porzeczka, cytryna, wi┼Ťnie, morele i ┼Ťliwki. Recepta na r├│wnowag─Ö jest prosta: ma┼éo mi─Ösa, ale du┼╝o warzyw zasadogennych. Im wi─Öcej bia┼éka ro┼Ťlinnego, tym mniej z┼éama┼ä ko┼Ťci. Og├│lnie rzecz bior─ůc, zbo┼╝a s─ů jedynymi ro┼Ťlinami, kt├│re przesuwaj─ů r├│wnowag─Ö kwasowo-zasadow─ů w kierunki kwa┼Ťnym. A najbardziej czyni to owies i pszenica, wi─Öcej ni┼╝ jakiekolwiek mi─Öso!

Jak sprawdzi─ç stopie┼ä utraty wapnia z ko┼Ťci?

Mierz─ůc poziom wydalania wapnia w moczu. Badania wykaza┼éy, ┼╝e wi─Öksza ilo┼Ť─ç glutenu podwy┼╝sza poziom wydalanego wapnia o 63%. Prowadzi to do schorze┼ä zwyrodnieniowych staw├│w, kt├│re obecnie s─ů najcz─Östsz─ů chorob─ů ko┼Ťci i staw├│w, wyprzedzaj─ůc RZS czy dn─Ö moczanow─ů. Dodatkowy impuls niszcz─ůcy to wspomniana ju┼╝ glikacja. Im wi─Öcej pszenicy (amylopektyny A), tym wi─Ökszy stopnie┼ä glikacji, czyli tym wi─Ökszy stopie┼ä uszkadzania struktur bia┼ékowych tkanek, w tym ko┼Ťci, chrz─ůstek, wi─Özade┼é.

Starzenie sk├│ry

Utrata elastyczno┼Ťci, zmarszczki, bruzdy wok├│┼é ust s─ů efektami przewlek┼éej glikacji. Zawsze s─ů jakie┼Ť jeszcze inne objawy glikacji i innych aspekt├│w dzia┼éania pszenicy ÔÇô nie tylko jej sk┼éadowej amylopektyny.

Tr─ůdzik

To klasyczny przyk┼éad dzia┼éania zakwaszenia wywo┼éanego przez pszenic─Ö i dzia┼éania na wzrost insuliny. W spo┼éecze┼ästwach niespo┼╝ywaj─ůcych pszenicy tr─ůdziku nie ma. Tr─ůdzik charakteryzuje tylko kraje, w kt├│rych spo┼╝ywa si─Ö pszenic─Ö, cukier i mleko krowie w nadmiernych ilo┼Ťciach. Winna jest insulina, kt├│ra ulega nadmiernemu wyzwalaniu przez trzustk─Ö pod wp┼éywem amylopektyny pszenicy, wszelkich s┼éodyczy i mleka krowiego (jego indeks insulinowy jest bardzo wysoki ÔÇô 148).

Insulina powoduje wyzwalanie czynnika insulinopodobnego wzrostu (IGF-1). Ten czynnik powoduje wzrost tkanek w mieszkach w┼éosowych i ┼éojowych sk├│ry. Poza tym zar├│wno insulina, jak i IGF-1 stymuluj─ů nadmiern─ů produkcj─Ö ┼éoju. Ten wzrost tkanek i nadmiar ┼éoju wywo┼éuj─ů stan zapalny mieszk├│w w┼éosowych i ┼éojowych ÔÇô powstaje wykwit grudkowy, a w dalszym przebiegu krostkowy.

Podobnie mleko krowie (kazeina), kt├│ra ma wysoki indeks insulinowy niezale┼╝ny od laktozy tylko od kazeiny.

Choroba Duhringa

Choroba, kt├│ra objawia si─Ö zmianami sk├│rnymi o r├│┼╝nym typie (grudkami, rumieniem, niewielkimi p─Öcherzami), bardzo sw─Ödz─ůcymi, uk┼éadaj─ůcymi si─Ö festonowato i zawsze symetrycznie. Najcz─Ö┼Ťciej zlokalizowane s─ů na ┼éokciach i kolanach, karku, ow┼éosionej sk├│rze g┼éowy oraz sk├│rze twarzy, ┼éopatkach, okolicy krzy┼╝owej i po┼Ťladkach.

Chorob─Ö powoduj─ů odk┼éadaj─ůce si─Ö z┼éogi przeciwcia┼éa IgA w brodawkach sk├│rnych. Wyst─Öpuj─ů one tak┼╝e w okresie remisji i w sk├│rze niezmienionej. Gdy ulegn─ů fagocytozie, powstaj─ů tzw. mikroropnie. W surowicy wykrywa si─Ö przeciwcia┼éa IgA skierowane przeciwko endomysium (EMA) oraz przeciw transglutaminazie tkankowej (tTGA). Choroba Duhringa (podobnie jak celiakia) wi─ů┼╝e si─Ö ze specyficznymi antygenami zgodno┼Ťci tkankowej w regionie HLA-DQ.

Nikt w oficjalnych podr─Öcznikach dermatologicznych nie wi─ů┼╝e szeregu dziwnych zmian sk├│rnych ze spo┼╝ywaniem pszenicy. Moja praktyka wskazuje, ┼╝e ca┼ékowita rezygnacja z konsumpcji pszenicy przynosi trwa┼é─ů popraw─Ö ÔÇô do momentu, gdy zn├│w spo┼╝yje si─Ö pszenic─Ö.

Jak wyeliminowa─ç pszenic─Ö?

Eliminacja pszenicy to nie┼éatwa rzecz. Osob─Ö na ÔÇ×pszenicznym odwykuÔÇŁ czeka minimum 6-tygodniowy g┼é├│d narkotyczny, kt├│ry pojawia si─Ö w cyklach dwugodzinnych. Usuni─Öcie cukr├│w (w tym najgorszej amylopektyny) powoduje, ┼╝e organizm mobilizuje si─Ö do zu┼╝ywania zapas├│w, jakie nagromadzili┼Ťmy, czyli t┼éuszczu. M├│zg jednak wo┼éa o kolejna porcj─Ö cukru. Czuje si─Ö rozdra┼╝nienie, zm─Öczenie. Dlatego najlepiej eliminacj─Ö pszenicy zrobi─ç w czasie mniejszego obci─ů┼╝enia prac─ů, nauk─ů czy innymi czynno┼Ťciami. Warto troch─Ö zwolni─ç, chodzi─ç na spacery, koncerty, ta┼äce. Byle nie my┼Ťle─ç o jedzeniu.

Nie warto wierzy─ç dietetykom, kt├│rzy radz─ů jada─ç pe┼énoziarniste ÔÇ×zdroweÔÇŁ produkty. Aby by─ç naprawd─Ö zdrowym, nale┼╝y posprz─ůta─ç wszystko w organizmie. I wi─Öcej nie ┼Ťmieci─ç.

A co z innymi w─Öglowodanami? Nale┼╝y je zredukowa─ç do niezb─Ödnego minimum. Wykluczy─ç kukurydz─Ö i jej produkty (wszelkie p┼éatki, chrupki etc.), ziemniaki (chipsy, frytki), tzw. ÔÇ×produkty bezglutenoweÔÇŁ oparte na kukurydzy, skrobi ziemniaczanej, tapioce; ograniczy─ç soki owocowe i suszone owoce. Zbo┼╝a bezglutenowe s─ů znacznie zdrowsze od pszenicy, ale to te┼╝ w─Öglowodany, wi─Öc trzeba je jada─ç w umiarkowanych ilo┼Ťciach.

Trzeba wyrzuci─ç te┼╝ t┼éuszcze trans (margaryny i ca┼é─ů galanteri─Ö cukiernicz─ů) oraz wszelkie w─Ödliny i wieprzowin─Ö ÔÇô s─ů truj─ůce w zwi─ůzku z azotanami i zakwaszaj─ů.

Co zatem je┼Ť─ç?
Do diety warto wprowadzi─ç ekologiczne:

  • warzywa;
  • t┼éuszcze (mas┼éo, oleje ro┼Ťlinne wyciskane na zimno i na zimno spo┼╝ywane);
  • orzechy (niepra┼╝one);
  • bia┼éka (jaja, ryby, troch─Ö mi─Ösa, bia┼éka ro┼Ťlinne);
  • troch─Ö owoc├│w;
  • sery owcze i kozie w niewielkich ilo┼Ťciach;
  • grzyby, awokado, zio┼éa, siemi─Ö lniane, niewiele str─ůczk├│w (maj─ů do┼Ť─ç wysoki indeks glikemiczny).

Dorzuc─Ö jeszcze cztery rady na koniec:

  • koniecznie wyeliminuj pszenic─Ö jako najgorsze zbo┼╝e, a inne zbo┼╝a zdecydowanie ogranicz;
  • pij du┼╝o wody;
  • nie licz kalorii;
  • dobrze czasem pog┼éodowa─ç ÔÇô jak przed tysi─ůcami lat.

Powodzenia ÔÇô wytrzymaj!

Źródło: Hypoalergiczni.pl. Tekst: dr n. med. Danuta Myłek

Odwied┼║ stron─Ö autora i pami─Ötaj by wspiera─ç dobre tre┼Ťci!

Art i Styl - Styl i Harmonia Twojej Przestrzeni
O Autorze

Publikacje

Suweren Rzeczpospolitej / RÓD Mazowiecki
Podobne publikacje
Zdrowie┼╗ywienie

Czy┼Ťciec le┼Ťny, czy rzeczywi┼Ťcie jest lepszy od czystka? Przepisy.

Czy┼Ťciec le┼Ťny [Stachys sylvatica L.] jak nazwa wskazuje jest zio┼éem oczyszczaj─ůcymÔÇŽ
Czytaj
Zdrowie┼╗ywienie

Herbata z li┼Ťci malin.

W┼éa┼Ťciwo┼Ťci prozdrowotne owoc├│w maliny znane s─ů ju┼╝ od staro┼╝ytno┼Ťci. Uprawiane by┼éy oneÔÇŽ
Czytaj
Zdrowie┼╗ywienie

Złote mleko - wpływ na zdrowie, przepisy.

┼Üwie┼╝e zio┼éa i przyprawy s─ů pe┼éne silnych zwi─ůzk├│w zapewniaj─ůcych zdrowie iÔÇŽ
Czytaj
Newsletter
B─ůd┼║ na bie┼╝─ůco
Redakcja powiadomi Ci─Ö o nowo┼Ťciach, warto┼Ťciowych wpisach i wydarzeniach w przestrzeni Ari├│w - Suweren├│w Rzeczpospolitej

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany.