Styl ┼╝yciaZdrowie┼╗ywienie

Przekaz Jedzenia, czyli co nas od┼╝ywia

przekaz jedzenia
Market GIOCO. Tw├│j Sklep Ze Zdrow─ů ┼╗ywno┼Ťci─ů

Antyczne wyobra┼╝enia o sile ┼╝ycia ÔÇô aura energetyczna cz┼éowieka, jako ┼Ťwietlnej istoty, prana w medycynie indyjskiej oraz chi w medycynie chi┼äskiej ÔÇô nabieraj─ů nowego znaczenia dzi─Öki odkryciu przez profesora Fritz-Albert PoppÔÇÖa zjawiska promieniowania biofoton├│w przez ro┼Ťliny i wszelkie ┼╝yj─ůce istoty.

Biofotonik─ů zajmowa┼é si─Ö wcze┼Ťniej w Polsce prof. W┼éodzimierz Sedlak, obecnie istnieje na ┼Ťwiecie grupa naukowc├│w ÔÇô r├│wnie┼╝ w Polsce ÔÇô kt├│rzy zajmuj─ů si─Ö badaniem zjawisk z tym zwi─ůzanych. Do grona tych os├│b nale┼╝y m.in. prof. Janusz S┼éawi┼äski, kt├│ry jest autorem przedmowy do polskiego wydania ksi─ů┼╝ki autorstwa F-A. PoppÔÇÖa pt. ÔÇ×Przekaz jedzenia, czyli co nas od┼╝ywiaÔÇŁ:

ÔÇ×Wed┼éug profesora biofizyki F-A. Poppa, pokarm to nie tylko namacalna materia pochodzenia ro┼Ťlinnego lub zwierz─Öcego o okre┼Ťlonym sk┼éadzie bio-fizyko-chemicznym, walorach smakowo-od┼╝ywczych i kaloryczno┼Ťci. Pokarm to przede wszystkim ukryte ┼║r├│d┼éo informacji o uporz─ůdkowaniu niezb─Ödnym dla odnowy organizmu. Dla przeci─Ötnego ÔÇ×zjadacza chlebaÔÇŁ mo┼╝e to brzmie─ç co najmniej niezrozumiale albo nawet tajemniczo.

A jednak pokarm jest strumieniem energii i informacji. G┼éodny cz┼éowiek wyra┼╝a pewn─ů potrzeb─Ö, pasuj─ůca ┼╝ywno┼Ť─ç wyra┼╝a jej zaspokojenie. Poprzez przyjmowanie pokarmu dochodzi do wymiany informacji, do realizacji PRZEKAZU JEDZENIA.

No┼Ťnikiem tej informacji jest ┼Ťwiat┼éo s┼éoneczne, zawarte w spo┼╝ywanych pokarmach. Autor uwa┼╝a, ┼╝e jako┼Ť─ç pokarmu jest zdolno┼Ťci─ů do magazynowania ┼Ťwiat┼éa, a cz┼éowiek ÔÇô jako element materii biologicznej ÔÇô jest ssakiem ┼Ťwietlnym. ÔÇ×Porz─ůdekÔÇŁ tu rozwa┼╝any jest zgodny z pojmowaniem go przez najwi─Ökszych fizyk├│w, biolog├│w molekularnych, filozof├│w.

Autor stara si─Ö w przyst─Öpny i atrakcyjny spos├│b wyja┼Ťni─ç powi─ůzanie problematyki jako┼Ťci po┼╝ywienia z fundamentalnymi prawami przyrody, w szczeg├│lno┼Ťci fizyki kwantowej. Ukazuje kluczow─ů rol─Ö sp├│jnego ┼Ťwiat┼éa ÔÇô biofoton├│w. Obja┼Ťnia w pogl─ůdowy spos├│b informacyjn─ů, porz─ůdkuj─ůc─ů rol─Ö biofoton├│w w procesach ┼╝yciowych organizm├│w ro┼Ťlinnych i zwierz─Öcych. Burzy tradycyjne przekonania o roli pokarmu jako wy┼é─ůcznie ┼║r├│dle energii, ┼║r├│dle kalorii ÔÇô ciep┼éa. Jest to rewolucyjne uj─Öcie, kt├│re wymaga otwartego umys┼éu, i kt├│re zmienia nasze dotychczasowe rozumienie pokarmu i od┼╝ywiania.

Oczywi┼Ťcie, powstaje pytanie:

W jaki sposób możemy wykorzystać wyniki takich badań w codziennym życiu?

Ot├│┼╝ pomiar biofoton├│w pozwala na przyk┼éad jednoznacznie stwierdzi─ç, czy jaja pochodz─ů z chowu klatkowego czy od kur wolnowybiegowych. Zdrowe artyku┼éy spo┼╝ywcze pochodzenia biologicznego maj─ů wy┼╝sze promieniowanie biofoton├│w ni┼╝ ┼╝ywno┼Ť─ç ze szklarni ÔÇô dlatego wkr├│tce sko┼äcz─ů si─Ö oszustwa z etykietkami ÔÇ×bioÔÇŁ i ÔÇ×ekologiczneÔÇŁ.

R├│wnie┼╝ z biegiem lat sta┼éo si─Ö coraz bardziej oczywiste, ┼╝e w┼éa┼Ťciwo┼Ťci optyczne substancji s─ů odpowiedzialne za powstawanie raka. W organizmie istnieje system naprawczy kierowany fotonami.

Ksi─ů┼╝ka PRZEKAZ JEDZENIA stanowi wyj─ůtkow─ů pozycj─Ö na rynku wydawniczym, pokazuj─ůc w oryginalny spos├│b na czym polega istota pokarmu i od┼╝ywiania. Autor rozwa┼╝a czym jest jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci i prezentuje nowatorskie metody jej okre┼Ťlania.ÔÇŁ

Prof. dr hab. Janusz Sławiński
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Gnieźnie
Instytut Ochrony Środowiska

Science & Spirituality The Essence of Life from Two Perspectives: Dr. Stuart Kauffman & Dr. Fritz-Albert Popp

A oto fragment rozdzia┼éu pt. ÔÇ×ZDROWY APETYTÔÇŁ:

ÔÇ×Jajecznica nikogo nie wzrusza. Ale na my┼Ťl o pysznej jajecznicy mojej babci leci mi ┼Ťlinka. (..) Ale to dzi─Öki apetytowi, a nie instynktowi samozachowawczemu i warto┼Ťciom od┼╝ywczym jajecznicy, tak dobrze pami─Ötam jej smak. Jak inaczej mo┼╝na wyt┼éumaczy─ç to, ┼╝e niekt├│re nie mniej pospolite potrawy, jak na przyk┼éad puree ziemniaczane, wspominam z niech─Öci─ů, mimo, i┼╝ wiele os├│b w dzisiejszych czasach lubi t─Ö potraw─Ö?

W ka┼╝dym razie ÔÇô wszyscy mamy jakie┼Ť specjalne upodobania do wybranych potraw, i to bez jakiegokolwiek logicznego wyt┼éumaczenia.
Zwierz─Öta ┼╝yj─ůce dziko, z zaskakuj─ůc─ů celno┼Ťci─ů wybieraj─ů z bogatej oferty natury te ro┼Ťliny czy zdobycz zwierz─Öc─ů, najbardziej przypadaj─ůc─ů im do gustu i gwarantuj─ůc─ů najlepsze zaopatrzenie w substancje od┼╝ywcze.

Niestety, niekt├│re cechy apetytu nie odpowiadaj─ů instytucjom, osiadaj─ůcym zawsze najnowszy poziom wiedzy naukowej i wykorzystuj─ůcym t─ů wiedz─Ö w spos├│b odpowiedzialny, do tworzenia norm ┼╝ywieniowych dla naszego spo┼éecze┼ästwa. Cechy te nie pasuj─ů do og├│lnego konceptu i s─ů trudne do analizowania, poniewa┼╝ odczucia ÔÇô r├│wnie┼╝ te smakowe ÔÇô nie daj─ů si─Ö zaprezentowa─ç w prob├│wce laboratoryjnej. Apetyt jest bardziej kapry┼Ťny ni┼╝ niejedna gwiazda filmowa. Je┼╝eli nie prowadzi do na┼éogu, to ta sama osoba mo┼╝e mie─ç zr├│┼╝nicowany i nieprzewidywalny apetyt na r├│┼╝norodne produkty o r├│┼╝nej porze i w r├│┼╝nych miejscach ÔÇô od og├│rk├│w kiszonych po jajecznic─Ö z pieczarkami. Wytrawnym czytelnikom i smakoszom mo┼╝e wpa┼Ť─ç do g┼éowy jeszcze wi─Öcej na ten temat. M├│wi─ůc kr├│tko: Apetyt jest subiektywny i niepowtarzalny.

(..) Do odczuwania apetytu potrzebna jest funkcjonalna ┼Ťwiadomo┼Ť─ç (lub pod┼Ťwiadomo┼Ť─ç). To odczucie zach─Öca nas do niekt├│rych potraw i zniech─Öca do innych, w zale┼╝no┼Ťci od naszych dotychczasowych do┼Ťwiadcze┼ä i naszego samopoczucia. W mojej pierwszej hipotezie stwierdzam: Mimo kapry┼Ťno┼Ťci, apetyt jest jak najbardziej sensownym wyposa┼╝eniem natury, kt├│re s┼éu┼╝y przetrwaniu i gwarancji najwy┼╝szego standardu ┼╝yciowego.
Mo┼╝na zaoszcz─Ödzi─ç wiele czasu i pieni─Ödzy, odk┼éadaj─ůc na p├│┼ék─Ö sklepow─ů poradniki dietetyczne, w kt├│rych w indeksie nie wyst─Öpuje s┼éowo apetyt i ÔÇô zamiast zadawa─ç sobie trud czytania ÔÇô warto pozwoli─ç sobie na ulubion─ů potraw─Ö.

Ta ksi─ů┼╝ka jest wyj─ůtkiem.

Tutaj si─Ö nie zabrania, a wr─Öcz doradza, ┼╝eby pofolgowa─ç zdrowemu apetytowi: B┼é─Ödne porady, nawet te o podstawach naukowych lub ideologicznych, ograniczaj─ů mo┼╝liwo┼Ťci rozwoju osobowo┼Ťci.
Apetyt jest dobrem osobistym. Ograniczanie apetytu narusza osobowo┼Ť─ç. Ale tu nasuwa si─Ö pytanie: W jaki spos├│b konsument, kieruj─ůcy si─Ö apetytem i wybieraj─ůcy pewien artyku┼é spo┼╝ywczy mo┼╝e stwierdzi─ç, czy rzeczywi┼Ťcie po┼é─ůczenie idei apetytu z upodobaniem, kt├│re odczuwa podczas konsumpcji, jest zgodna z obietnicami danego produktu?ÔÇŁ

Aby znale┼╝─ç odpowied┼║ na m.in. powy┼╝sze pytanie, zapraszam do przeczytania tej intryguj─ůcej ksi─ů┼╝ki.


Odwied┼║ stron─Ö autora i pami─Ötaj by wspiera─ç dobre tre┼Ťci!

Art i Styl - Styl i Harmonia Twojej Przestrzeni
O Autorze

Publikacje

Suweren Rzeczpospolitej / RÓD Mazowiecki
Podobne publikacje
Zdrowie┼╗ywienie

Czy┼Ťciec le┼Ťny, czy rzeczywi┼Ťcie jest lepszy od czystka? Przepisy.

Czy┼Ťciec le┼Ťny [Stachys sylvatica L.] jak nazwa wskazuje jest zio┼éem oczyszczaj─ůcymÔÇŽ
Czytaj
Zdrowie┼╗ywienie

Herbata z li┼Ťci malin.

W┼éa┼Ťciwo┼Ťci prozdrowotne owoc├│w maliny znane s─ů ju┼╝ od staro┼╝ytno┼Ťci. Uprawiane by┼éy oneÔÇŽ
Czytaj
Zdrowie┼╗ywienie

Złote mleko - wpływ na zdrowie, przepisy.

┼Üwie┼╝e zio┼éa i przyprawy s─ů pe┼éne silnych zwi─ůzk├│w zapewniaj─ůcych zdrowie iÔÇŽ
Czytaj
Newsletter
B─ůd┼║ na bie┼╝─ůco
Redakcja powiadomi Ci─Ö o nowo┼Ťciach, warto┼Ťciowych wpisach i wydarzeniach w przestrzeni Ari├│w - Suweren├│w Rzeczpospolitej

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany.