NaturaZdrowie

Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne.

Market GIOCO. Twój Sklep Ze Zdrową Żywnością

Rzeżucha to potoczna nazwa pieprzycy siewnej, rośliny z rodziny kapustowatych, o której najczęściej przypominamy sobie na wiosnę. Tymczasem dzięki wyjątkowym właściwościom rzeżucha powinna być obecna w diecie przez cały rok. Jest bowiem bogatym źródłem witamin, mikro- i makroelementów, zawiera witaminy A, B, C, K, PP, żelazo, wapń, cynk, mangan, jod i chrom. Jak spożywanie rzeżuchy wpływa na nasze zdrowie?

Rzeżucha Właściwości lecznicze

Już w medycynie ludowej rzeżucha była wykorzystywana przy pasożytach jelit i owrzodzeniach skóry. Obecnie ze względu na dużą zawartość wapnia, manganu i witaminy K, rzeżucha jest zalecana osobom chorym na osteoporozę. Z kolei zawarty w niej jod, wykazuje korzystne działanie przy niedoczynności tarczycy, a chrom wspomaga pracę trzustki.

Systematyczne spożywanie rzeżuchy, zalecane jest również diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru w krwi. Zawarta w rzeżusze luteina i zeaksantyna chronią oczy (szczególnie siatkówkę przed szkodliwym promieniowaniem UV). Ponieważ rzeżucha działa moczopędnie, zalecana jest osobom mającym problemy z nerkami (nie wolno jednak przesadzać z jej spożyciem). Rzeżuchę powinny spożywać osoby mające anemię, zaburzenia krążenia, dolegliwości reumatyczne, zapalenie oskrzeli.

Jak rzeżucha wpływa na włosy i skórę?

Zawarty w rzeżusze glikozyd izosiarkocyjanowy wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Zarówno spożywanie rzeżuchy, jak też wcieranie w skórę głowy jej soku, poprawi jakość włosów.

Sok z rzeżuchy wykazuje również właściwości wybielające. Rozjaśnia piegi i brązowe plamy starcze. Łagodzi także problemy skóry trądzikowej. Po rzeżuchę powinny sięgnąć osoby dbające o linię, ponieważ rzeżucha wspomaga odchudzanie.

Pieprzyca - Rzeżucha
Pieprzyca – Rzeżucha

Kto powinien jeść rzeżuchę?

Ze względu na charakterystyczny ostry, lekko gorzkawy smak, rzeżucha jest doskonałym dodatkiem do kanapek, surówek i sałatek. Idealnie komponuje się z różnymi pastami: twarogową, jajeczną, rybną. Rzeżucha może być również dodawana do zup i sosów. Pobudza apetyt i wspomaga trawienie. Warto więc rzeżuchą poprawić apetyt niejadków.

Rzeżucha powinna znaleźć się w codziennej diecie kobiet w ciąży, dzieci i osób będących w okresie rekonwalescencji. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, rzeżucha zalecana jest szczególnie palaczom. Dlaczego? Osoby, które palą, cierpią często na niedobór tej ważnej witaminy – mają jej nawet do 40 proc. mniej niż niepalący! Ta niepozorna roślina może obniżać aktywność szkodliwych substancji znajdujących się w papierosach. Innymi słowy – rzeżucha działa jak „odtrutka”, neutralizując trujące substancje.

Dzienne spożycie rzeżuchy nie powinno jednak przekroczyć trzech łyżeczek, jest to roślina moczopędna i na dłuższą metę jej częste spożywanie w dużych ilościach może być kłopotliwe.

Jak uprawiać rzeżuchę w domu na parapecie?

Uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta. Chcąc uprawiać rzeżuchę, musimy tylko zaopatrzyć się w nasiona i przygotować odpowiednie naczynie. Do uprawy rzeżuchy możemy wykorzystać płaski talerzyk lub salaterkę (brzegi naczynia nie mogą być zbyt wysokie, aby nie utrudniały ścinania). Dno naczynia wykładamy warstwą waty, ligniny lub trzema warstwami papierowego ręcznika, a następnie obficie zwilżamy wodą. Tak przygotowany podkład posypujemy równomiernie nasionami rzeżuchy.

Naczynko z rzeżuchą należy postawić w miejscu ciepłym i słonecznym, najlepiej na parapecie okna. Teraz wystarczy już tylko systematyczne podlewanie. Przez pierwsze dwa dni, póki nasionka nie ukorzenią się, wodę wlewamy delikatnie pod spód podkładu. Rzeżucha wykiełkuje po dwóch-trzech dniach, a po sześciu-siedmiu jest już gotowa do ścinania. Chcąc mieć systematycznie świeżą rzeżuchę, można wysiewać ją dwa razy w tygodniu, na dwóch talerzykach. Wówczas, gdy jedną ścinamy, na drugim kiełkuje już nowa.

Odwiedź stronę autora i pamiętaj by wspierać dobre treści!

Art i Styl - Styl i Harmonia Twojej Przestrzeni
O Autorze

Publikacje

Suweren Rzeczpospolitej / RÓD Mazowiecki
Podobne publikacje
ZdrowieŻywienie

Czyściec leśny, czy rzeczywiście jest lepszy od czystka? Przepisy.

Czyściec leśny [Stachys sylvatica L.] jak nazwa wskazuje jest ziołem oczyszczającym…
Czytaj
ZdrowieŻywienie

Herbata z liści malin.

Właściwości prozdrowotne owoców maliny znane są już od starożytności. Uprawiane były one…
Czytaj
ZdrowieŻywienie

Złote mleko - wpływ na zdrowie, przepisy.

Świeże zioła i przyprawy są pełne silnych związków zapewniających zdrowie i…
Czytaj
Newsletter
Bądź na bieżąco
Redakcja powiadomi Cię o nowościach, wartościowych wpisach i wydarzeniach w przestrzeni Ariów - Suwerenów Rzeczpospolitej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.