NaturaZdrowie

Zio艂a dla zdrowia

Market GIOCO. Tw贸j Sklep Ze Zdrow膮 呕ywno艣ci膮

Podstaw膮 w zbieraniu zi贸艂 jest dobra ich znajomo艣膰, w tym wiedza dotycz膮ca ich dzia艂ania oraz czasu, miejsca i sposobu zbioru.

Najlepsze efekty lecznicze daj膮 艣wie偶o zebrane zio艂a, co szczeg贸lnie wa偶ne jest w leczeniu ci臋偶kich schorze艅. 艢wie偶e zio艂a zbiera si臋 od wczesnej wiosny do p贸藕nej jesieni (marzec-listopad),
a niekt贸re nawet spod pokrywy 艣nie偶nej, np. jask贸艂cze ziele. Na okres zimowy nale偶y zaopatrzy膰 si臋 w niedu偶y zapas zi贸艂 suszonych. Na ten cel nale偶y zbiera膰 zio艂a w okresie, gdy zawieraj膮 najwi臋cej substancji czynnych. Zio艂a na okres zimowy powinny by膰 bardzo dobrze wysuszone, tak aby si臋 kruszy艂y.

Zbiera si臋 zio艂a zdrowe, czyste i wolne od szkodnik贸w, w stanie suchym (w dni s艂oneczne, po obeschni臋ciu z rosy) a niekt贸re w godzinach oko艂opo艂udniowych. Ro艣linom nie wolno wyrz膮dza膰 szk贸d poprzez masowe ich zbieranie na danym stanowisku, zbieramy tylko ich cz臋艣膰. Nie mo偶na niszczy膰 li艣ci, korzeni, je艣li ich si臋 nie potrzebuje, a tak偶e powinno si臋 wybiera膰 gatunki rosn膮ce
w du偶ej ilo艣ci, je艣li maj膮 podobne dzia艂anie. Nie u偶ywa si臋 toreb plastikowych, najlepiej zbiera膰 je do kosza z naturalnego materia艂u. Zi贸艂 nie pozyskuje si臋 z teren贸w nawo偶onych chemicznie,
z brzeg贸w brudnych i zanieczyszczonych rzek i jezior, nasyp贸w kolejowych, poboczy autostrad
i ruchliwych szos, z teren贸w przemys艂owych.

Kwiaty najlepiej zbiera膰 na pocz膮tku okresu kwitnienia danego gatunku.
Li艣cie powinno si臋 zbiera膰 przed i w czasie kwitnienia, gdy s膮 w pe艂ni rozwini臋te. Tylko listki brzozy zbiera si臋 m艂odziutkie i 艣wie偶o rozwini臋te.
Korzenie/k艂膮cza wykopuje si臋 wczesn膮 wiosn膮 i jesieni膮 oraz nale偶y je jak najszybciej umy膰.
Owoce zbieramy, gdy s膮 w pe艂ni dojrza艂e.
P膮czki zbiera si臋 wiosn膮, gdy p臋czniej膮 i staj膮 si臋 lepkie.
Nasiona zbiera si臋 cz臋sto w dni pochmurne, wcze艣nie rano lub wieczorem, bo tylko lekko wilgotne nie osypuj膮 si臋 przy zbiorze.
Kor臋 zbiera si臋 najcz臋艣ciej wiosn膮, gdy w ro艣linie rusz膮 soki. Wykorzystuje si臋 odci臋te ga艂膮zki.

Zi贸艂 nie myje si臋 przed suszeniem (za wyj膮tkiem korzeni, ale te偶 nie zawsze), mo偶na je natomiast pokroi膰. Zio艂a suszy si臋 w cieniu lub w przewiewnym, ciep艂ym pomieszczeniu, rozk艂adaj膮c lu藕no na p艂贸tnie b膮d藕 nie zadrukowanym papierze, na og贸艂 w temperaturze 20-35 潞C. W przypadku korzeni, kory lub cz臋艣ci zawieraj膮cych du偶o soku, suszy膰 mo偶na przy wykorzystaniu suszarni ogrzewanych sztucznie, ale w temperaturze maksymalnie 35 潞C. Nie mog膮 to by膰 miejsca 鈥瀙achn膮ce鈥 innymi zapachami, kt贸rymi przejd膮 nasze zio艂a. W takim przypadku zio艂a b臋d膮 bezu偶yteczne.

Zio艂a najlepiej jest przechowywa膰 w kolorowych naczyniach szklanych (zielonych), zamykanych pude艂kach kartonowych lub lnianych woreczkach, co uchroni je przed negatywnym wp艂ywem 艣wiat艂a. Zio艂a aromatyczne, zawieraj膮ce olejki lotne, przechowujemy w szczelnie zamkni臋tych s艂ojach i bez rozdrabniania, co ograniczy strat臋 substancji czynnych. Zapas robi si臋 tylko na jeden sezon, gdy偶 po takim okresie trac膮 swoje w艂a艣ciwo艣ci. Z nadej艣ciem nowego sezonu nale偶y korzysta膰 z dobrodziejstwa 艣wie偶ych zi贸艂 i nazbiera膰 odpowiedni zapas na kolejn膮 zim臋, korzystaj膮c ze zdobytego do艣wiadczenia.

Sposoby przygotowanie zi贸艂 do u偶ycia

Herbatki zio艂owe zaparza si臋 w szklanym lub niemetalowym naczyniu. Czas zaparzania zale偶y od tego czy s膮 to zio艂a 艣wie偶e, czy suszone. 艢wie偶e parzy si臋 ok. 0,5 minuty, suszone 1-2 minuty.
Korzenie zalewa si臋 zimn膮 wod膮, zagotowuje i po 3 minutach odcedza. Zazwyczaj nalewa si臋 herbat臋 do termosu i pije przez ca艂y dzie艅.
Wyci膮g na zimno dotyczy ro艣lin, kt贸rych nie mo偶na zaparza膰 gor膮c膮 wod膮, gdy偶 straci艂yby swoje w艂a艣ciwo艣ci lecznicze. Zio艂a zalewa si臋 zimn膮 wod膮 na 8-12h i po zlaniu kr贸tko si臋 podgrzewa i wlewa do termosu, kt贸ry wcze艣niej nale偶y przep艂uka膰 gor膮c膮 wod膮.
Za najlepsz膮 form臋 stosowania ro艣lin leczniczych uznaje si臋 mieszank臋 wyci膮gu na zimno zmieszan膮 z naparem. Jedn膮 cz臋艣膰 wody dodaje si臋 do wyci膮gu na zimno a po zlaniu wyci膮gu, zio艂a zalewa si臋 drug膮, gor膮c膮 cz臋艣ci膮 wody. Dzi臋ki temu mo偶na pozyska膰 zar贸wno substancje rozpuszczalne w zimnej, jaki i w gor膮cej wodzie.

Nalewka
Naczynie nape艂nia si臋 lu藕no zio艂ami po szyjk臋 i zalewa 38-40% w贸dk膮 偶ytni膮 lub owocow膮. Przechowuje si臋 przez okres 14 dni lub d艂u偶ej w ciep艂ym miejscu (ok. 20 潞C), cz臋sto wstrz膮saj膮c
a nast臋pnie zlewa si臋 i wyciska pozosta艂o艣膰. Nalewki stosuje si臋 wewn臋trznie za偶ywaj膮c krople rozcie艅czone herbat膮 oraz zewn臋trznie do ok艂ad贸w i naciera艅.

P艂ukanka
S艂u偶膮 do p艂ukania gard艂a, ust, bol膮cych dzi膮se艂, z臋b贸w czy migda艂k贸w.

艢wie偶y sok
Za偶ywa si臋 kroplami lub do delikatnego smarowania chorych miejsc.

Papka zio艂owa
Sporz膮dza si臋 rozcieraj膮c li艣cie i 艂odygi wa艂kiem do ciasta na drewnianej desce. Papk臋 nak艂ada si臋 na lnian膮 艣ciereczk臋, przyk艂ada na chore miejsce, zawi膮zuje chust臋 i utrzymuje w cieple. Ok艂ad mo偶na zostawi膰 na noc.

Lotion
U偶ywa si臋 do zmywania twarzy, a tak偶e do przemywania ranek i st艂ucze艅.

Zio艂owy kompres parowy
Nad gotuj膮c膮 si臋 wod膮 nale偶y umie艣ci膰 sito z zio艂ami i przykry膰. Po rozmoczeniu zi贸艂, zawin膮膰 w rzadk膮 tkanin臋 i przy艂o偶y膰 na chore miejsce. Przykry膰 we艂nian膮 chust膮 i zabezpieczy膰 kolejnymi, aby nie dopu艣ci膰 do uczucia ch艂odu. Kompres trzyma si臋 przez 2 h lub przez ca艂膮 noc.

Ma艣ci
Cztery du偶e gar艣cie zi贸艂 drobno pokroi膰 i zmiesza膰 z 500 g gor膮cego smalcu wieprzowego. Pozostawi膰 na ogniu, aby troch臋 skwiercza艂y, przemiesza膰, zdj膮膰 patelni臋 z kuchenki, przykry膰
i odstawi膰 na noc do ostygni臋cia. Nast臋pnego dnia lekko podgrza膰, przecedzi膰 przez lnian膮 艣ciereczk臋 i ciep艂膮 mas臋 na艂o偶y膰 do s艂oiczk贸w.

Oleje
Nape艂nia si臋 lu藕no kwiatami lub zielem butelk臋 pod szyjk臋 i zalewa wyciskan膮 na zimno oliw膮
z oliwek na 2 palce ponad poziom zi贸艂. Olej pozostawia si臋 na 14 dni w ciep艂ym miejscu/na s艂o艅cu.

K膮piele zio艂owe
K膮piel ca艂kowita polega na zalaniu odpowiednich zi贸艂 na zimno na noc. Na 1 k膮piel bierze si臋 6-8 l 艣wie偶ych zi贸艂 lub 200g suszonych. Nast臋pnego dnia podgrzewa si臋 i wlewa do wody przeznaczonej do 20 minutowej k膮pieli. Serce musi by膰 ponad wod膮. Po k膮pieli nie wycieramy si臋 a k艂adziemy na godzin臋 do 艂贸偶ka, owini臋ci r臋cznikiem lub p艂aszczem k膮pielowym. Woda po k膮pieli mo偶e by膰 u偶yta jeszcze dwukrotnie.
Do p贸艂k膮pieli (nasiad贸wki) u偶ywa si臋 po艂owy zi贸艂 okre艣lonych do k膮pieli ca艂kowitej. Woda do k膮pieli musi si臋ga膰 ponad nerki. Nale偶y przestrzega膰 wskaz贸wek podanych dla poszczeg贸lnych zi贸艂. Woda po p贸艂k膮pieli tak偶e mo偶e by膰 u偶yta jeszcze dwukrotnie.

Mo偶na jeszcze stosowa膰 inhalacje, par贸wki, wkroplenia do uszu, oczu czy nosa.

Art i Styl - Styl i Harmonia Twojej Przestrzeni
O Autorze

Publikacje

Suweren Rzeczpospolitej / R脫D Mazowiecki
Podobne publikacje
Zdrowie呕ywienie

Czy艣ciec le艣ny, czy rzeczywi艣cie jest lepszy od czystka? Przepisy.

Czy艣ciec le艣ny [Stachys sylvatica L.] jak nazwa wskazuje jest zio艂em oczyszczaj膮cym鈥
Czytaj
Zdrowie呕ywienie

Herbata z li艣ci malin.

W艂a艣ciwo艣ci prozdrowotne owoc贸w maliny znane s膮 ju偶 od staro偶ytno艣ci. Uprawiane by艂y one鈥
Czytaj
Zdrowie呕ywienie

Z艂ote mleko - wp艂yw na zdrowie, przepisy.

艢wie偶e zio艂a i przyprawy s膮 pe艂ne silnych zwi膮zk贸w zapewniaj膮cych zdrowie i鈥
Czytaj
Newsletter
B膮d藕 na bie偶膮co
Redakcja powiadomi Ci臋 o nowo艣ciach, warto艣ciowych wpisach i wydarzeniach w przestrzeni Ari贸w - Suweren贸w Rzeczpospolitej

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.